Hire attitude? Zo doe je dat!

26/06/2019 Leestijd: 2 minuten

Een checklist afvinken aan de hand van een cv kan iedereen. Maar hoe ontdek je of een kandidaat over de juiste mindset en motivatie beschikt? In dit artikel lees je vijf tips om daar achter te komen.

1. Videomotivatie

Sta je ervoor open om een keer iets nieuws te proberen? Vraag eens om een videomotivatie. Zo voorkom je dat je je blindstaart op een cv. Voor de kandidaat is dit natuurlijk iets meer werk dan een normaal cv, maar wie echt voor deze baan wilt gaan, heeft dit er vast voor over. Daarnaast geef je mensen de ruimte om hun persoonlijkheid en creativiteit te laten zien.

2. Benoem wat je ziet en test je aannames

Wacht nooit met je feedback tot na het gesprek, maar benoem direct wat je ziet. Laatst rustte een meisje bijvoorbeeld met haar hoofd op haar hand. “Door jouw houding krijg ik het gevoel dat je niet zoveel energie hebt” zei ik. “Ben je je daar bewust van?” aldus Madelon Dekker. Ze schrok hiervan en ging meteen rechtop zitten. Dat liet zien dat ze de feedback serieus nam. Door je eigen aannames te toetsen, geef je de kandidaat de kans om uit te leggen waar zijn of haar gedrag vandaan komt. Dat is niet meer mogelijk als je later belt om hem of haar af te wijzen.

3. Neemt iemand initiatief?

“Kun je een situatie beschrijven waarin je actie hebt ondernomen terwijl dat eigenlijk een taak was van iemand anders? En wat waren je redenen om dat te doen?” Dit zijn sterke vragen om te zien of iemand initiatief toont. Je kunt ook vragen wanneer iemand voor het laatst iets voor het eerst heeft gedaan. Hieraan herken je of iemand open staat om nieuwe dingen te proberen.

4. Jouw grootste fout

Een interessante vraag is welke grote fout de kandidaat heeft gemaakt en hoe hij die heeft opgelost. Het antwoord zegt veel over iemands persoonlijkheid. Kan de kandidaat geen fout bedenken? Dan speelt hij misschien wel (te) graag op safe. Of schaamt hij zich. Fouten maken hoort erbij als je nieuwe dingen probeert. Iemand die dat begrijpt, durft vaker fouten toe te geven. Ook is het interessant om aan de reactie te merken of de kandidaat de schuld aan een ander geeft of zelf de volledige verantwoordelikheid neemt.

5. Wat doe jij met feedback?

“Met welke feedback heeft iemand de vinger op de zere plek gelegd?” Ga na van wie de kandidaat de feedback kreeg en wat de persoon ermee gedaan heeft. Heeft hij moeite met kritiek of ziet hij in dat hij kan leren van iemand anders?

Samenvattend zijn dit vijf tips die inzicht geven in de motivatie en mindset van een kandidaat. Probeer je eigen twist te geven aan de vragen die je stelt in het sollicitatiegesprek. Kijk waar de organisatie de meeste waarde aan hecht en speel daarop in.

0 reactie(s) op “Hire attitude? Zo doe je dat!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.