Druk zijn is voor losers!

30/01/2017 Leestijd: 4 minuten

Druk. Het schijnt het standaard antwoord te zijn vandaag der dag op de vraag hoe gaat het. Iedereen is druk met van alles en nog wat. Zowel privé als op het werk. Een passend goed voornemen voor deze mensen is dan ook dat ze graag in 2017 minder druk willen zijn. Hoe komt het dat we het zo druk hebben en hoe kunnen we er voor zorgen dat we het minder druk gaan hebben in 2017?

Geen tijd om stil te staan

Als ik kijk naar de young professionals om mij heen, leggen wij een enorme druk op onszelf om het goed te doen. We willen de beste zijn in ons het werk, maar ook de goede vriend/vriendin, partner, zus/broer en dochter/zoon zijn in ons privéleven. Tijd om stil te staan bij wat we al bereikt hebben is er bijna niet. Doorgaan is het enige woord dat wij kennen. Keep on going.

Social media

Tijdens het ontbijt checken we al onze email en alle social media kanalen. Vervolgens komen we ploeterend de dag door om alles alleen maar bij te kunnen houden. We rennen van meeting naar meeting, proberen tussendoor onze email bij te houden en vinden daarnaast ook dat we nog even sociaal moeten doen met onze collega’s. Vervolgens als we thuis komen is er eigenlijk te weinig tijd om te sporten, een wijntje te drinken met een vriend of vriendin, maar op de een of andere manier krijgen we dit toch ingebouwd in het drukke leven dat we al leiden. Waardoor we vervolgens de volgende ochtend met weer een slaaptekort opstaan en het hele riedeltje zich weer herhaalt. We leren het ook nooit.

Niet goed genoeg

Uiteindelijk resulteert dit in een gevoel dat we niet goeg genoeg zijn, we schieten tekort. We schieten tekort tegenover ons zelf, de doelen die we ons zelf gesteld hebben, de mensen die we liefhebben en we schieten tekort op ons werk. Onze doelen bereiken we niet doordat we te druk zijn met het maar druk hebben.

Druk = succesvol?

Drukte is nergens goed voor. Drukte is slecht voor ons zelf, onze gezondheid, relaties, geluk, maar ook voor ons werk. Op de een of andere manier hebben we ons in het hoofd gehaald dat we altijd maar druk moeten zijn om te laten zien dat we succesvol zijn. Succesvol in ons leven, in onze relaties en in ons werk. Even stil zitten zit er tegenwoordig niet meer bij. Kunnen we dit uberhaupt nog wel? Als ik naar mezelf kijk weet ik niet meer wat het is om even de tijd voor mezelf te nemen en stil te staan bij de dingen die om je heen gebeuren.

Op den duur breekt ‘het druk zijn’ je op en zul je niet gelukkig of succesvol worden. Misschien zelfs wel het tegenovergestelde. In deze tijd van social media, een tijd waarin iedereen een leuk en gelukkig leven lijkt te hebben, is het moeilijk om gewoon even niks te doen. We durven ook gewoon niet even niets te doen, omdat we ons op dat moment nutteloos voelen. Mensen die trots zijn omdat ze van meeting naar meeting rennen en geen tijd hebben gehad om hun email te lezen. Ze zijn trots dat ze een drukke dag achter de rug hebben. Terwijl we niet trots kunnen zijn als we even 5 minuten de tijd nemen om stil te staan bij wat er om ons heen gebeurt.

Sta eens stil

De komende generaties zullen het alleen maar ‘drukker’ hebben. De druk om mobiel te zijn en constant social media in de gaten te houden zal alleen maar groter worden. Zij voelen zich leeg als ze een dag niet op Facebook, Instagram of Whatsapp hebben gezeten. Probeer je collega’s, mede-studenten, familie en vrienden mee te geven hoe belangrijk het is om even stil te staan bij wat er op een dag gebeurt. Voor je het weet loopt iemand tegen een burn-out, overspannenheid of een depressie aan, doordat ze alleen maar doorgaan. Het hoge verwachtingspatroon dat jongeren tegenwoordig voor zichzelf creëren en het gevoel dat ze niet mogen falen, op geen enkel vlak, zorgen er op dit moment voor dat jongeren tegenwoordig sneller last hebben van een psychische aandoening.

Durf!

Durf eens 5 minuten niks te doen. Durf te falen. Durf stil te staan bij wat je hebt bereikt en bij wat er eventueel is fout gegaan. Alleen daarvan kun je leren. Als je blijft hollen en druk blijft zijn, zul je de mooiste levenslessen van je (beginnende) carrière waarschijnlijk mislopen. Ikzelf ga de komende periode vaker ‘5 minuten’ niks doen en wil jullie in mijn volgende blog meenemen hoe dit heeft uitgepakt voor mij.

Wat zijn de mooiste lessen die jij hebt geleerd op het moment dat je even stil stond bij wat je al bereikt hebt?

0 reactie(s) op “Druk zijn is voor losers!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.