Hoge werkdruk? Werk aan je relatie!

07/04/2016 Leestijd: 2 minuten

Helaas is er een groeiend aantal mensen dat last krijgt van overspannenheidsklachten of zelfs te maken krijgen met een burn-out. Ik kom het in mijn dagelijkse werk tegen. Er wordt gepoogd het te voorkomen en toch komt op een gegeven moment die spreekwoordelijke druppel en dan is het allemaal te veel.

De oorzaak van een hoge werkdruk

Kort door de bocht wordt in de dagelijkse werkzaamheden de oorzaak gezocht. ‘Ik heb het voor langere tijd veel te druk gehad’ is een veelgehoorde uitspraak in één van de eerste gesprekken van een lange reeks aan re-integratie en evaluatiegesprekken. Vervelend voor de werkgever, maar nog vervelender voor de medewerker. En als je de juiste oorzaak niet vindt, dan is de kans op terugval groot.

Het Huis van Werkvermogen

Ik ben sinds kort zelf moeder en ondanks dat ik al een aantal jaar advies geef aan medewerkers die deze fase al lang voorbij zijn, nu ervaar ik zelf onderdelen van het dertigersdilemma. Het werk kan druk zijn, maar er spelen meer zaken mee die maken dat je een overspannen gevoel kunt hebben. Zo zijn volgens het Huis van Werkvermogen niet alleen het werk, maar ook normen & waarden, competenties en gezondheid van invloed op het welzijn van medewerkers. De maatschappij, je vrienden en je familie hebben hier ook invloed op. Dus alleen heel hard werken maakt niet dat je overspannen raakt of zelfs een burn-out krijgt.

Een goed georganiseerd thuisfront

Zoals ik al zei, ik heb sinds kort een nieuwe titel en besef me nu pas echt hoe belangrijk het is om het op alle fronten goed te regelen. En daar komt het belang van een goed georganiseerd thuisfront vandaan. Een partner waar je goed mee kunt overleggen en de taken eerlijk kunt verdelen, twee lieve oma’s die de gaten kunnen opvullen als onze roosters overlappen en een ontspannen kind, maakt dat wanneer ik aan het werk ben, ik ook echt aan het werk ben. Geen zorgen over het thuisfront, ook met de gezondheid zit het goed en ik werk binnen een omgeving die goed bij mij past.

Ik heb focus en kan die extra stap zetten. Als het op één van deze fronten wat moeilijker gaat, lukt het nog wel, als mijn werkzaamheden toenemen, dan zou het mis kunnen gaan. En dat betekent dat ik niet geloof dat je van alleen hard werken ziek kunt worden maar dat er altijd meer aan de hand is.

0 reactie(s) op “Hoge werkdruk? Werk aan je relatie!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.