HR Starters moeilijkheden op de arbeidsmarkt?!

29/03/2013 Leestijd: 3 minuten

Het valt niet mee als starter in het HR-vak. Het vinden van een geschikte functie is een uitdaging en de concurrentie is hoog. Ik ken het gevoel maar al te goed. Ambitieus stort je je als recent afgestudeerde op de arbeidsmarkt op zoek naar dé HR-functie die het beste bij je past. Tja…en daar heb je het…de functie die het beste bij je past.

Indiana Jones and the Last Crusade

 

blog najat (blog najat.jpg)

 

Ik kwam een artikel tegen van een schrijver die de zoektocht naar een baan vergelijkt met de film Indiana Jones and the Last Crusade. In de film gaat Indiana Jones op zoek  naar de Heilige Graal. Dit zou de kelk zijn die Jezus tijdens zijn laatste avondmaal gebruikte en waarin zijn bloed opgevangen zou zijn tijdens zijn kruisiging. Eeuwenlang is men op zoek naar dit heilige voorwerp waarvan beweerd wordt dat het over magische krachten beschikt. De zoektocht naar deze mysterieuze beker kan als metafoor gezien worden voor het vinden van de juiste baan.

De Heilige Graal

In een  van de scènes staat Indiana in een ruimte met enorm veel bekers. Tegenover hem staat  een oudere ridder die hem vraagt te kiezen uit deze bekers. Slechts één zou de Heilige Graal zijn en de rest zou vervalsingen zijn. De oudere man voegt er nog aan toe: “ But choose wisely. For as the True Grail will bring you life – the False Grail will take it from you.”

In HR-taal: de baan die het beste bij je past, geeft je meer levenslust terwijl een niet passende functie uiteindelijk uitputtend zou werken. “Oké…dus een baan die het beste bij me past”, hoor ik mezelf dan denken. Hoe kom je er achter wat het best bij je past? Heel simpel. Nee, je hoeft niet een week in een retraite door te brengen om hier achter te komen. Er achter komen wat het beste bij je past is een kwestie van bewustwording. Je kent het wel, je zit in de trein en, kijkt uit het raam en je gedachten nemen een eigen loop. Waar naar toe? Het toepassen van deze simpele truc liet mij inzien dat ik geïnteresseerd ben in het brede HR-vak met een voorkeur voor het strategisch aspect.

Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen ik gevraagd werd als junior docent Strategisch HRM aan de universiteit. Hoewel het niet eerder bij mij opgekomen was om les te geven voelde dit als een zijrivier die ik moest nemen. Vaak staren we ons blind op de grote oceaan en vergeten we dat we eerst de rivieren moeten volgen om daar uit te kunnen komen. Vooral in de huidige arbeidsmarkt waar de werkgevers enorm domineren.

Survival

Voor startende HRM-ers die net uit de universiteitsbanken komen is solliciteren eerder een survivaltocht dan een zoektocht. Het incasseren van afwijzingen werkt demotiverend en het kost enorm veel tijd.. en geduld…en energie. Misschien, heel misschien moeten we die Heilige Graal maar even in de ijskast zetten en ons richten op die zijriviertjes. Het zijn vaak deze routes die je een duw in de juiste richting geven. Immers, Indiana Jones heeft uiteindelijk de tempel met de Heilige Graal weten te vinden na een turbulente reis vol met verassingen.

0 reactie(s) op “HR Starters moeilijkheden op de arbeidsmarkt?!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.