Salaris niet de belangrijkste motivatie voor starters?

05/08/2008 Leestijd: 1 minuten

De afgelopen maanden verschijnen er in de diverse vakbladen om de haverklap chartlists die aangeven dat de hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt een uitgebreid wensenlijstje hebben.  Hierbij prijkt de hoogte van het salaris pas op een 4e, 5e of zelfs 6e positie. Deze lijstjes zijn waarschijnlijk samengesteld op basis van interviews met (aankomende) starters, maar geven een behoorlijk vertekend beeld.

Verwachtingen

Voor de overgrote meerderheid staat buiten kijf dat een goed salaris een simpel uitgangspunt is, mede veroorzaakt door diverse salary-surveys. Een aanvangssalaris tussen de € 2500 en € 3000 lijkt de net afgestudeerde HBO-er redelijk logisch. Opleidingsinstituten die informatie verstrekken wakkeren dit buitensporig verwachtingspatroon aan. Deze instituten hebben -ondanks het gegeven dat ze met hun aanbod aan moeten sluiten op vragen vanuit de maatschappij en het bedrijfsleven- geen enkel zicht op de economische waarde van werknemers.

Als ik een kandidaat aangeef dat een startsalaris van € 28.000 tot € 30.000 op jaarbasis al aan de bovenkant van de markt zit, moeten ze hun persoonlijke chartlist razendsnel aanpassen. De zo gewenste work-life balance komt aardig in het gedrang als blijkt dat ze op maandbasis zo’n vijfhonderd netto-euro’s minder te besteden hebben. Verre reizen, dure hobbies en een ruime koopwoning blijken niet voor het grijpen te liggen. Ineens moet de nieuweling op de arbeidsmarkt het feit accepteren dat dergelijke luxe hard werk kost.

Conclusie

Op zich weten de meesten zich snel en goed aan te passen aan deze situatie. Het zou echter mooi zijn als de informatievoorziening betreffende de onterecht beloofde gouden bergen wat meer naar de realiteit gepresenteerd zou worden.

Wedden dat salaris ineens weer de nummer één positie inneemt?!?

0 reactie(s) op “Salaris niet de belangrijkste motivatie voor starters?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.