Machine learning neemt alle repetitieve taken over: meer werk voor HR

07/09/2016 Leestijd: 3 minuten

De afgelopen weken ben ik me steeds meer bezig gaan houden met de toekomst van arbeid. Iedereen die het nieuws bijhoudt heeft op een zeker punt wel gelezen dat we in een ‘nieuwe industriële revolutie zitten’ en op de korte termijn verandert er inderdaad veel; zelfrijdende auto’s, robot-advocaten en andere innovaties zullen een zeer breed scala aan banen veel makkelijker maken. Wat ook betekent dat er minder banen zullen zijn te ‘verdelen’. Dit gaat leiden tot allerlei maatschappelijke vraagstukken zoals een basisinkomen. Voor HR zullen er ook allerlei uitdagingen ontstaan; hoe zorg je dat iedereen in de organisatie met de ontwikkelingen mee kan groeien?

Credits plaatje: Patrick Lentz op Flickr

Vandaag kwam ik een TED talk tegen van Anthony Goldbloom over het automatiseren van werk. Goldblooms bedrijf loopt voorop in machine learning en hij baseert zich o.a. op een onderzoek van Oxford naar de toekomst van werk.

Takeaways uit deze TED talk:

  • 1 op 2 banen heeft een grote kans om geautomatiseerd te worden;
  • Machine learning is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van deze banen;
  • Recente voorbeelden van taken die machines net zo goed kunnen als mensen zijn: het beoordelen van middelbare school opstellen, het herkennen van specifieke oogziekten. “We have no chance of beating machines at frequent or high volume tasks”;
  • Mensen zijn echter beter in het omgaan met nieuwe situaties;
  • De toekomst van iedere baan ligt dus in de vraag – en ik citeer “To what extent is that job reducible to frequent, high volume tasks, and to what extent does it involve tackling novel situations”;
  • Voorbeelden van werk dat door mensen gedaan zal worden: het schrijven van de tekst voor marketing campagnes, het starten van nieuwe bedrijven (“finding gaps in the market”).

 

Met andere woorden: stel jezelf de vraag welk deel van je functie of ideale baan geautomatiseerd kan worden. Human Resource professionals kunnen zich een bredere vraag stellen: binnen welke functies in mijn organisatie gaat machine learning een steeds grotere rol spelen? Hoe kan ik de organisatie daar op voorbereiden?

Vooralsnog ziet het er naar uit dat HR genoeg te doen zal hebben de komende jaren.

Lees ook: Wat als robots ook de black turtleneck van Steve Jobs overnemen?

0 reactie(s) op “Machine learning neemt alle repetitieve taken over: meer werk voor HR”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.