The Meetplant: de ov-chipkaart voor digital nomads

26/08/2016 Leestijd: 6 minuten

Eind vorig jaar vertrok een van onze bloggers samen met zo’n 100 digital nomads richting Brazilië. Onder die 100 was ook een persoonlijke vriend en uit ervaring kan ik zeggen dat facebookfoto’s van stranden, werkplekken in de jungle en surfen na het werk het bestaan van een digital nomad bijzonder aantrekkelijk maken. Gelukkig heb ik dankzij The Meetplant de afgelopen maanden kennis mogen maken met de levenswijze van de digital nomad.

The meetplant is een soort OV chipkaart voor co-werkplekken: je betaalt een vast bedrag per maand en met je Meetplant abonnement kun je gratis werken op alle aangesloten locaties. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf inplannen op de gewenste tijden. Heel praktisch voor een digital nomad, maar ook voor een Community Manager die regelmatig nieuwe mensen wil ontmoeten. Hieronder waarom ik graag op co-werkplekken werk en welke locaties ik heb kunnen uitproberen dankzij The Meetplant.

Logo van The Meetplant - de ov-chipkaart voor Digital Nomads

Waarom co-werkplekken?

Ik ben fan van serendipiteit, de mooiste definitie vind ik ‘de kunst om een ongezochte vondst te doen’. Op co-werkplekken kom je allerlei mensen tegen die op dat moment bezig zijn met hun werk. Co-werkplek organisatie Seats2Meet haakt daar op in door aanwezigen zich te laten aanmelden in een systeem en daarbij te vermelden waar je mee bezig bent die dag en waar je goed in bent. Op die manier kun je andere aanwezigen benaderen om vragen te stellen of te netwerken. Op deze manier kom je zeer verschillende mensen tegen en voor mij heeft dit regelmatig tot leuke en nuttige contacten geleidt. Over dit onderwerp is een aardig boek geschreven: The serendipity machine. Voor een uitgebreid blog over serendipiteit en co-werkplekken, zie Serendipiteit; een zaak voor  HR. Kort samengevat: het ontmoeten van nieuwe mensen en ideeën is voor mij de charme van co-werkplekken.

Drie bezoeken

De eerste locatie die ik bezoek is Dok030, bij mij ‘om de hoek’ in Utrecht. Een ideale locatie: rustig en de gratis koffie is prima. Het concept is erg mooi: Dok030 wordt voor een deel gesubsidieerd door de EU om ondernemerschap in de wijk te bevorderen. Tegelijk moet de locatie ook bewijzen dat ze ook zelfstandig kunnen bestaan. De inrichting is gedaan door een school en de leerlingen hebben alle decoratie met de hand gemaakt (erg succesvol, naar mijn mening). De gastheer van de dag is een vrijwilliger die, omdat hij regelmatig vanuit die locatie werkt af en toe gratis gebruik kan maken voor een zaaltje om trainingen te geven. Hij heeft een online business en we raken aan de praat over SEO en apps. Ik schrijf me meteen in voor zijn nieuwsbrief en ga daarna weer aan de slag.

Dok 030 -foto voor The meetplant, gemaakt door Suze KrijnenSfeerimpressie van Dok 030, foto door Suze Krijnen.

Een paar weken later bezoek ik De Smederij in Hilversum. De omgeving doet denken aan de Westergasfabriek in Amsterdam: rustiek en erg sfeervol. De verschillende gebouwen op het terrein worden bevolkt door artiesten en – tot mijn verrassing – een bedrijf dat games maakt. Op het moment van aankomst blijkt de locatie helaas gesloten, maar met enige vertraging wordt de eigenaar gevonden en de locatie geopend. Vandaag ben ik de enige bezoeker en omdat er iets mis bleek met de administratie kreeg ik gratis koffie en een rondleiding over het terrein. Bij gebrek aan collega ‘nomads’ besluit ik de rest van de dag thuis te werken en de locatie te onthouden voor een bloggerevent.

De prettigste locatie die ik bezocht was Pop-up professionals. Het pand is een oude school en er zijn in totaal 60 bedrijven gevestigd. In de ruimte van pop-up professionals zijn kluisjes, werkplekken, vergaderruimtes en meer. Iedere werkplek is voorzien van een zeer goede bureaustoel, verschillende stopcontacten, etc. Ik ontmoet iemand met een vertaalbureau en een social marketeer die recent vanuit Peru terug naar Nederland verhuisd is. In de lunchpauze kunnen we naar de oude aula, waar The Colour Kitchen de lunch verzorgt en waar je dus mensen uit 60 verschillende bedrijven kunt ontmoeten. In verband met eerdere afspraken kom ik pas na de lunch binnen, maar ik kom zeker nog een keer terug.

The meetplant - foto Pop-up professionalsFoto van de ruimte bij Pop-up professionals, gemaakt door Suze Krijnen.

The Meetplant: Nieuwe connecties en variatie in werkplekken

Werk je graag en regelmatig op verschillende locaties? Dan is een Meetplant abonnement zeker interessant: je kunt op locaties door heel Nederland werken en dus op verschillende locaties mensen ontmoeten. Fijn als je variatie wilt, als je wilt netwerken of als je toch al veel reist. Zeker zelfstandigen en jonge bedrijven zouden goed gebruik kunnen maken van een meetplant pas: je betaalt een vast bedrag, ook als je veel gebruik maakt van je abonnement. Afsluitend, voor wie een vaste baan heeft, maar genoeg thuiswerkdagen: dit is je kans om van het digital nomad bestaan te proeven!

0 reactie(s) op “The Meetplant: de ov-chipkaart voor digital nomads”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.