Motivatie: de verrassende logica achter onze persoonlijke drijfveren

28/02/2020 Leestijd: 2 minuten

Motivatie van werknemers is een ‘hot topic’ in het bedrijfsleven. Het weten te motiveren, binden en boeien van personeel zorgt voor gelukkiger personeel, met een lager verzuim en een verhoogde productiviteit tot gevolg. Althans, dat is het idee. Dan Ariely biedt met zijn toepasselijk getitelde boek ‘Motivatie’ een interessant kijkje in de logica achter onze persoonlijke drijfveren. Zijn drang om te achterhalen wat het concept ‘motivatie’ nou precies inhoudt en zijn wens om dat op een laagdrempelige manier op te schrijven, zorgen voor een originele kijk op een onderwerp dat in mijn ogen de laatste jaren steeds meer wordt uitgemolken.

Dan Ariely benadert het onderwerp vanuit een wetenschappelijk perspectief, maar is niet bang om zich kwetsbaar op te stellen door (erg) persoonlijke anekdotes te delen. Duidelijk is dat hij op dit onderwerp zeer goed onderlegd is en er volgens hem nog veel winst te behalen valt in de manier waarop we het onderwerp benaderen.

Geen wetenschappelijk boek

‘Motivatie’ van Dan Ariely is daarmee zeker geen wetenschappelijk boek; Ariely gebruikt de wetenschap slechts om zijn visie te onderbouwen, maar zorgt er gedurende het hele boek voor dat het begrijpelijk en makkelijk te lezen blijft. Dit doet hij door gebruik te maken van de eerder genoemde anekdotes, maar ook aan de hand van afbeeldingen en voorbeelden uit de actualiteit en zijn eigen wetenschappelijke onderzoek. Zo wordt na het lezen van het boek duidelijk dat de waarde van een geldbonus schromelijk overschat wordt, dat mensen inherent irrationeel zijn en dat liefde alles overwint.

De opbouw van het boek

De opbouw van het boek is logisch en sluit naadloos op elkaar aan. Nadat Ben Tiggelaar de schrijver Ariely heeft geïntroduceerd in zijn voorwoord, wijdt de schrijver zijn inleiding vooral aan het benadrukken van de complexiteit van motivatie en waarom het niet zo eendimensionaal is als vaak geschetst in de populaire bedrijfsliteratuur. In de daaropvolgende 4 hoofdstukken zet hij het onderwerp verder uiteen en verrast hij een aantal keren met zijn creatieve geest.

Niet alleen voor HR-professionals

Een veelzijdig boek voor een veel bredere doelgroep dan alleen HR-professionals; ik kan mij voorstellen dat dit boek ook interessant voer is voor psychologen, gedragswetenschappers of de ‘gewone’ mens met een voorliefde voor het doorgronden van de menselijke psyche.

In het nawoord staat misschien wel de meest typerende zin van allemaal; “Omdat de vraag omtrent motivatie zo complex is, is het onderzoek ernaar te vergelijken met verdwaald zijn in de Amazone zonder landkaart”. Met andere woorden; hoewel het onderwerp uitgemolken lijkt, is het tegenovergestelde het geval. Als iets duidelijk geworden is, is dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat we motivatie volledig kunnen doorgronden. En dat is nou precies wat ik niet dacht toen ik het boek begon te lezen…

Wil je dit boek ook lezen? Je kunt het bestellen via Managementboek.nl

1 reactie op “Motivatie: de verrassende logica achter onze persoonlijke drijfveren”
  1. 28-02-2020 om 11:44 - Corinne schreef:

    Ha Emiel,
    Dat heb je weer mooi gedaan. Motivatie vind ik ook een interessant onderwerp. Zelf zorgen dat je gemotiveerd blijft voor de uitdagingen die op je af komen. De regie pakken en je werk organiseren zodat je talenten optimaal kunt benutten, deze ruimte heb je als professional steeds meer, zolang je kunt aantonen dat je daarmee waarde toevoegt aan de organisatie waar je werkt.
    Ik ben benieuwd naar het volgende review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.