Top Secret! Of waarom alle managementboeken over leiderschap en team coaching naar de prullenbak kunnen

23/12/2015 Leestijd: 3 minuten

Al van jongs af aan ken ik een fascinatie voor slagwerk. Als kleine jongeman groeide ik op met de (inmiddels ter ziele gegane) Trommelaeren van Roesendaele. Ooit wereldkampioenen bij het beroemde Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Zelf ooit lid geworden van (jawel) de Stedelijk Erkende Koninklijke Muziekvereniging “Erato”. Thuis werden ze gek van al dat getik, maar het liet me nooit los. Later werden het natuurlijk drummers waar ik mezelf mee wilde identificeren, met misschien wel ‘Animal’ van de Muppet Show als grootste voorbeeld.

Niet zo lang geleden kwam ik op YouTube een video (zie onderaan het artikel) tegen van de Top Secret Drum Corps uit Basel (Zwitserland) en het bracht me direct terug naar mijn jeugdjaren. Strakke partijen snaredrum en een meer dan zorgvuldig uitgevoerde choreografie. Zelfs de vaandels ontbraken niet.

En vreemd genoeg maakte ik gelijk de associatie met mijn werkzame leven. Wat is toch het geheim van een spectaculair functionerend team, wat geeft de doorslag en waarom blijven veel teams op of rond de middelmaat en zijn er zo weinigen die het echt maken? Top Secret is wat mij betreft het antwoord.

Plan

Een plan, daar start het mee. Wat willen we zijn, wat willen we bereiken? En hebben we nagedacht hoe we dat willen doen en hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Wat hebben we eigenlijk nodig? Het klinkt allemaal simpel, maar dat is het natuurlijk niet. De ‘performance’ van Top Secret is het product van jarenlang schaven en sleutelen aan een idee en een concept, met als einddoel de beste van de wereld te zijn.

Rol

In het geval van Top Secret is de rolomschrijving (of rolopvatting zo u wilt) redelijk eenduidig. In het veld zijn er eigenlijk maar 3 smaken: snaredrum, bassdrum, vaandel. Maar buiten het veld wordt even hard mee gespeeld. Muzikale leiding, facilitair bedrijf, HR. Ze zijn er allemaal, al zien we ze niet in beeld.

Competenties

Dit lijkt een dooddoener, maar juist de vereiste competenties zorgen feitelijk voor de basis van presteren. Op het eerste gezicht redelijk eenvoudig te analyseren: je moet kunnen trommelen of vaandelzwaaien en, marcheren. Maar neem van mij aan dat je met talent alleen niet dit niveau kunt bereiken, trainen en oefenen tot je er bij neer valt. ‘Hard labeur’ zouden de Belgen zeggen.

Discipline, vertrouwen en gelijkwaardigheid

Is het inderdaad voldoende om te weten waar we heen willen (plan), wat ik moet doen (rol) en wat ik voor moet kunnen (competenties)? We hebben het hier echter wel over een teamprestatie. Blind vertrouwen moet er bestaan dat jouw collega op het juiste moment en op de juiste plaats, datgene doet wat van hem verwacht wordt. De juiste passen, de juiste strofe, de juiste bewegingen. Alles moet passen. Vertrouwen is essentieel en in dit verband alleen mogelijk indien er ook voldoende discipline heerst. Even ‘out of the box’ of even een ‘momentje voor mezelf’ , ‘andere prioriteiten’. Geen van dit alles, want het eindresultaat staat of valt met de correcte inbreng van iedereen. En niemand is groter dan de rest.

Managers

Boeken vol zijn erover geschreven. Managers, managementstijlen, management goeroes. Tegenwoordig is iedereen die iets te zeggen heeft over iemand anders een ‘manager’. Gek word je ervan. Deze teamprestatie vereist absoluut ook richting geven, leiderschap, maar ook vertrouwen geven, mensen in hun kracht zetten en soms ook mensen teleur stellen. Besluiten nemen, inspireren en knopen doorhakken. Hebben ze bij Top Secret ook een manager? Ongetwijfeld, maar hij is niet in beeld, treedt niet op de voorgrond, maar is absoluut zichtbaar. De prestatie: die staat centraal.

0 reactie(s) op “Top Secret! Of waarom alle managementboeken over leiderschap en team coaching naar de prullenbak kunnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.