Van loopbaan tot wandelpad

24/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Het is half december, de kerstvakantie voor schoolgaande kinderen en veel van hun ouders gaat beginnen. Het gejaag om alles weer georganiseerd te krijgen is gedaan. Wat ik bedoel? Denk eens aan je collega met schoolgaande kinderen, met vanaf november steeds meer diepliggende ogen, die haar taken weer heeft volbracht. In de rol van ouder omdat dochterlief Fleur op en top naar het kerstgala van school moest en naar Sinterklaas op de hockey, muziek én buurtvereniging. Kortom de moeder van Fleur had het druk met organiseren, taxiën, ondersteunen, motiveren en begeleiden van haar dochter. Tegelijkertijd is deze moeder heel blij met haar baan waar ze goed haar ei in kwijt kan. Ze heeft nu eindelijk de verantwoordelijkheden die ze zo graag wil. Levert dat verplichtingen op? Jazeker. Wat te denken van het afronden van de projecten in dit kalenderjaar, het jaarplan 2016 finaliseren, het voeren van de jaargesprekken, de kerstborrel van de afdeling en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kunnen we dit een spitsuur noemen? Jazeker. Eigenlijk is het bijzonder dat de huidige dertigers en veertigers het zo druk hebben. Waarom alles in dezelfde periode in de hoogste versnelling? Natuurlijk de timing van de rol van ouder is biologisch bepaald. Daar hebben we weinig invloed op. Waar we wel invloed op kunnen uitoefenen is de intensiteit van onze loopbaan. Op dit moment is de loopbaan een runcircuit. Juist wanneer onze zorgtaken het meest vragen, vraagt onze loopbaan ook de meeste effort. Dit laatste is vooral bepaald door het verleden. Vroeger werd het werk vooral bepaald door fysieke inspanning. En ja, je was op het sterkst als dertiger.

Tegenwoordig is het werk minder fysiek bepaald. Wel heb je een goed uithoudingsvermogen nodig, maar je hebt steeds meer tijd om van je loopbaan een wandelpad te maken. Het arbeidsleven duurt steeds langer, laten we er gebruik van maken. Dus waarom niet een goed handelbare job tijdens het opgroeien van de kinderen, zodat je tenminste tijd hebt om er van te genieten? Om daarna, als fitte vijftiger, gas te geven in je business carrière met alle levenservaring en werkervaring die je inmiddels hebt opgedaan. Wellicht klinkt dit nog als een roepende in de woestijn. Zie het als een start.

Ruil je hardloopschoenen maar in voor stevige wandelschoenen. Heb je veel meer aan!

0 reactie(s) op “Van loopbaan tot wandelpad”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.