Werkenden hebben nog steeds te maken met pestgedrag

04/03/2021 Leestijd: 2 minuten

Pestgedrag op het werk. We werken momenteel thuis, dan is het probleem opgelost, toch? Nou nee. 30% van het grensoverschrijdend gedrag, waaronder pesten, gebeurt via de mail, telefoon en Whatsapp. “Zelfs in deze tijden van thuiswerken gaat het pesten gewoon door”, aldus het CNV, die er onlangs onderzoek naar deed. Pesten kan niet alleen grote gevolgen hebben voor een werknemer, maar ook voor het bedrijf.

Gevolgen van pestgedrag op het werk

Pesten is niet alleen schadelijk voor het slachtoffer. Het is ook van invloed op de dader, op de mensen die er getuige van zijn, de cultuur op een afdeling en uiteindelijk op de kwaliteit van de dienst of het product. Getuigen van pestgedrag gaan met minder plezier naar het werk en voelen zich machteloos. Ze zijn bang zelf slachtoffer te worden en hebben vaker last van gezondheidsklachten. Afdelingen waar gepest wordt hebben een hoog verzuim en groot personeelsverloop. De gevolgen voor het bedrijf liegen er niet om: productieverlies, groot verloop en een hoog ziekteverzuim.

Pestgedrag waarbij niemand ingrijpt heeft ook nadelige gevolgen voor de dader. Die leert niet om grenzen te stellen aan het eigen gedrag. Hij of zij merkt dat het geoorloofd is om met pestgedrag en terreur bepaalde doelen te bereiken. Hoe vaker hij of zij succes boekt, des te vaker gaat hij of zij dit gedrag in meer situaties vertonen. Als werkgever wil je er dan ook alles aan doen om pestgedrag te voorkomen.

Wat werkgevers aan pestgedrag kunnen doen

Belangrijk in deze tijden van corona en thuiswerken is onder andere dat werkgevers:

  1. Persoonlijke aandacht hebben voor hun werknemers en oog houden voor wat hun werknemers nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.
  2. Overleg inplannen om de samenwerking goed te laten verlopen en het teamgevoel vast te houden.
  3. Helder communiceren over nieuwe afspraken en het ‘waarom’ ervan.
  4. Beleid voeren op psychosociale arbeidsbelasting.
  5. Ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag.

Wat doet jouw werkgever (in tijden van corona) om pesten op het werk tegen te gaan?

0 reactie(s) op “Werkenden hebben nog steeds te maken met pestgedrag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.