Wie zoekt er ook nog collega’s?

22/02/2008 Leestijd: 2 minuten

Afgelopen woensdag reed ik samen met mijn collega Dennis vanuit Rotterdam naar Den Bosch. Gedurende de rit kwamen natuurlijk alle wereldproblemen voorbij, waar direct een oplossing voor gezocht moest worden. Toen we de meeste onderwerpen hadden besproken en we in alle rust ook oog kregen voor de omgeving, viel ons beider oog op grote hoeveelheden verkwist vinyl. Grote spandoeken aan hekken van volkomen onbekende bedrijven met de schreeuwende tekst “Wij zoeken collega’s!” Of erger nog, op de standaardlease auto van de servicemonteur de sublieme tekst “Word jij mijn nieuwe collega?”

Wie verzint dit? Want de tekst “wij zoeken collega’s” is volledig nietszeggend. Wie ben jij dan die collega’s zoekt. Wat zoek je dan, gewoon collega’s, dus iedereen is welkom? Denk het niet. Je zoekt niet zo maar een collega maar ervaren service monteurs.

Ik blijf positief

Nu ben ik al wat jaartjes met arbeidsmarktcommunicatie bezig en ik vrees toch echt dat dit soort acties niet effectief en zonde van het gebruikte vinyl zijn. Oh ja, weer zo’n azijnpisser die op een weblog goedbedoelde initiatieven van directies en HRM gaat afkraken, hoor ik u denken. Nee, dat is absoluut niet mijn bedoeling. Als ik er een bijdrage aan kan leveren, dat er nuttige wervingsteksten aan het vinyl worden toevertrouwd, dan ben ik al tevreden.

Hoe het wel moet

Wat is mijn probleem. Er zijn volop banen en veel mensen zijn niet direct op zoek. Dit betekent dat als je mensen wilt attenderen op een vacature binnen jouw bedrijf, dat je er wel voor moet zorgen dat de boodschap als relevant ervaren wordt. Wij zoeken collega’s is dan veel te algemeen. Wij zoeken een charmante receptioniste is al veel relevanter. Wij zoeken monteurs is al wat specifieker maar met de toevoeging E of W wordt ie nog relevanter.

En als ik dan meerdere vacatures heb? Ik hoor het u denken. Druk dan de belangrijkste op het vinyl en communiceer groot het webadres waar ze alle vacatures kunnen vinden. Dan weet men tenminste wie u zoekt en dan zullen de goedbedoelde, spontane aanmeldingen van mensen waar u niets mee kunt aanzienlijk afnemen.

0 reactie(s) op “Wie zoekt er ook nog collega’s?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.