Expand verbindt HR professionals en HR vacatures aan het hele vakgebied

De juiste kledingkeuze cruciaal voor een succesvol sollicitatiegesprek

Als je gaat solliciteren wil je een goede eerste indruk maken. Je hebt immers maar een kort tijdsvenster waarin je jezelf kunt presenteren. Daarom is het belangrijk om een goede en blijvende (eerste) indruk achter te laten. Mensen (dus ook recruiters) oordelen snel wanneer ze iemand voor het eerst ontmoeten. Een eerste indruk is vaak al binnen enkele seconden gemaakt. Je kans op het vinden van een baan is daarom nauw verbonden aan de eerste indruk die je maakt.

Wat trek je aan bij een sollicitatiegesprek? Dit pak zou goed passen!

De eerste kennismaking
Je hebt helaas niet zelf in de hand welke indruk je bij anderen achterlaat. Gelukkig zijn er manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je zelfverzekerd overkomt. Denk bijvoorbeeld aan het het maken van oogcontact, het aannemen van een rechte houding en het geven van een stevige handdruk.

Een andere factor die cruciaal is voor een goede eerste indruk is de kleding die je draagt. Voor veel mensen is kleding een lastig onderwerp. Hoe weet je bijvoorbeeld welke kleding past bij het bedrijf waarbij je solliciteert? Tijd om op onderzoek uit te gaan!

Onderzoek het bedrijf
Er zijn verschillende manieren om te onderzoeken welke kledingvoorschriften een bedrijf hanteert. Probeer als eerste om zoveel mogelijk informatie in te winnen die online beschikbaar is. Onderzoek bijvoorbeeld de website van het bedrijf en kijk of je werknemers op foto’s ziet. Je kunt je kledingstijl dan baseren op de kleding die men op de gevonden foto’s draagt.

Als dit niet lukt kun je ook kijken of je werknemers van het bedrijf op Linkedin kunt vinden. Alhoewel je hier alleen een profielfoto kunt zien kan dit een goede indicator zijn voor de kledingvoorschriften die het betreffende bedrijf hanteert.

Kies de juiste kledingstijl
Nu je een beeld hebt van een gepaste kledingstijl is het tijd om je sollicitatie outfit uit te zoeken. Er zijn drie mogelijke kledingstijlen waaruit je kunt kiezen.

  • Zakelijke kleding

Bij formele bedrijven geldt het advies om in pak te verschijnen. Combineer het pak met een zakelijk overhemd en een paar mooie gepoetste (belangrijk!) schoenen. Het dragen van een stropdas is optioneel. Hoewel de stropdas in populariteit afneemt, is hij bij traditionele bedrijven nog steeds onderdeel van de dagelijks gangbare outfit.

  • Smart Casual kleding

Twijfel je over welke kleding geschikt is? Kies dan voor een Smart Casual outfit. Bij dergelijke outfits combineer je nette kleding, zoals een overhemd en een colbert met minder formele kleding, zoals een katoenen broek of (nette) sneakers.

  • Casual kleding

Ga je solliciteren bij een informeel bedrijf? Dan kun je kiezen voor casual kleding. Let er wel op dat je kleding wel geschikt moet zijn om in te solliciteren. Het dragen van een spijkerbroek is bij deze kledingstijl heel normaal, maar kies wel voor een net exemplaar, zonder gaten. Boven je spijkerbroek kun je een casual overhemd dragen. Hiermee creëer je een informele (maar verzorgde) uitstraling.

Kleurenschema
Als je een geschikte kledingstijl hebt gevonden is het tijd om goed na te denken over de kleur van je kleding. Onbewust maakt iedereen namelijk associaties met kleuren. Mensen koppelen kleuren snel aan karaktereigenschappen. Denk dus goed na over welke karaktereigenschappen je wilt uitstralen en pas hier je kleding op aan. Het onderstaande kleurenschema biedt je hierbij een helpende hand.

Kleurenschema voor sollicitaties - help je kiezen welke kleur je moet dragen! 

Dit gastartikel is geschreven door Robin Hendriks van Schulte Herenmode.

Geplaatst in Recruitment & Arbeidsmarkt door Gastblogger op 8 februari 2018

Reacties op De juiste kledingkeuze cruciaal voor een succesvol sollicitatiegesprek

Folkert Kooijman op 8 februari 2018 11:44

Hoi Robin,
Leuk om je blog te lezen over de kledingstijl. Ik krijg bij Expand regelmatig de vraag van kandidaten hoe zij zich het best kunnen kleden. Het is inderdaad een onderwerp waar kandidaten mee bezig zijn. Mijn tip (die wat afgezaagd is); ga bij twijfel iets formeler naar het gesprek, maar bovenal; draag iets waar jij je prettig in voelt.

Plaats zelf een reactie