Durf te leiden: kenmerken van moedig leiderschap

08/11/2019 Leestijd: 4 minuten

Leiderschap is een thema dat mij al jaren interesseert. Ik lees er graag over, mede doordat ik regelmatig leiders (o.a. HR directeuren) spreek in mijn rol als development consultant bij Expand. Daarnaast begeleid ik als zelfstandig coach ook managers en leiders die zich verder willen ontwikkelen om nog beter te worden in hun job.

Recent kreeg ik de bestseller van schrijfster Brené Brown met de titel ‘durf te leiden’ in mijn handen. Met name het woord durf maakte mij nieuwsgierig, net als de zin: ”de kracht van kwetsbaarheid voor moedige leiders”. Met enthousiasme las ik de achterkant van het boek. ”Echt leiderschap vanuit het hart en vol moed”; deze zin sprak mij aan omdat hiermee ook de mens achter de leider centraal staat. Ik geloof erg in het belang van durven leiden. Dat betekent niet dat je als leider alles moet weten. Het is veel waardevoller om de juiste vragen te durven stellen en nieuwsgierig te zijn en dat je jouw kennis deelt. Een echte leider gaat volgens mij moeilijke gesprekken en situaties niet uit de weg en zal zich kwetsbaar moeten (en durven) opstellen.

Het mooie van het boek is dat Brené onderzoek heeft gedaan naar emoties en ervaringen van leiders. Er wordt aandacht besteed aan de kwetsbare kant van leiders en op welke manier je als organisatie een bijdrage kunt leveren aan het ontwikkelen van moedige leiders, met durf om leiders meer vanuit hun hart te leren handelen. Het boek is opgedeeld in verschillende delen. Deel 1 gaat over sparren met kwetsbaarheid, deel 2 over leven vanuit je waarden, deel 3 over de vertrouwensscan en deel 4 gaat over leren opstaan.

Stellingen over leiderschap

Het belang van de onderstaande stellingen wordt in het boek verder toegelicht:

1.            Je kunt niet moedig zijn zonder te sparren met kwetsbaarheid;
2.            Moed is aanstekelijk;
3.            Duidelijkheid is vriendelijk;
4.            Leidinggevenden moeten een tijd investeren in aandacht voor angsten en gevoelens;
5.            Empathie is je verbinden met de emoties die aan je ervaring ten grondslag liggen;
6.            Wie we zijn, is hoe we leidinggeven;
7.            Moedige leiders die vanuit hun waarden leven, zwijgen nooit over lastige dingen;
8.            Integriteit is kiezen voor moed boven gemak;
9.            Als we de moed hebben om ons verhaal binnen te gaan en het onder ogen te zien, kunnen we ook het einde ‘schrijven’.

Vertrouwen

We moeten vertrouwen hebben om ons kwetsbaar te kunnen opstellen. We moeten ons kwetsbaar opstellen om vertrouwen op te kunnen bouwen. Vertrouwen is de basis voor het met succes kunnen leiden van een team, afdeling of organisatie. Dit opbouwen is een langzaam, zich herhalend proces dat tijd kost en aandacht vraagt. Zowel het opbouwen van vertrouwen als het sparren over kwetsbaarheid brengen risico’s met zich mee. Vertrouwen is de opstapeling van kleine momenten en wederzijdse kwetsbaarheid tussen medewerker en leidinggevende.

Het pantser

Vroeger waren spieren het belangrijkst voor werk, nu zijn dat de hersenen, maar in de toekomst zal dat het hart zijn. Dit vraagt van jou dat je jezelf open en kwetsbaar op durft te stellen als leider. In het boek wordt onderscheid gemaakt tussen gepantserd leiderschap en moedig leiderschap. De verschillen worden uitvoerig beschreven. Volgens de schrijver stimuleert bijvoorbeeld gepantserd leiderschap perfectionisme en bevordert het angst. Moedig leiderschap stimuleert veel meer een gezond streven, empathie en compassie met jezelf. Ik leg voor nu de nadruk op het begrip ‘moedig leiderschap’, omdat ik denk dat krachtige leiders ook moedige leiders zijn.

Enkele kenmerken van een moedige leider:

 • Geeft zelf het voorbeeld van gezond streven; toont empathie en compassie naar zichzelf
 • Beoefent dankbaarheid en viert mijlpalen en overwinningen
 • Stelt grenzen en vindt werkelijke steun
 • Geeft zelf het voorbeeld van duidelijkheid, vriendelijkheid en hoop
 • Levert een bijdrage en neemt risico’s
 • Kweekt betrokkenheid en een gemeenschappelijk doel
 • Erkent collectieve angst en onzekerheid, benoemt die en normaliseert
 • Geeft zelf het goede voorbeeld als het gaat om rust nemen, spelen en weer op verhaal komen en ondersteunt dat ook
 • Kweekt een cultuur van erbij horen, inclusiviteit en diverse perspectieven
 • Deelt ‘medailles’ uit
 • Speelt open kaart en onderneemt actie
 • Geeft leiding vanuit het hart

Conclusie

‘Durf te leiden’ van Brené Brown is een boek dat makkelijk leest en bevat goede tips voor moedig leiderschap. Daarom raad  ik het boek aan voor de leiders van morgen. Mensen die de moed hebben om naar hun eigen doen en laten te kijken. Die eerlijk durven reflecteren op hun gedrag en kwetsbaarheden. Leiders die zowel hun successen als hun falen onder ogen willen zien en die tegenslag en pijn niet uit de weg gaan.

Wanneer je als leidinggevende geleerd hebt om te falen en vallen, maar vervolgens ook weer op te staan, zullen eerder moedig gedrag kunnen laten zien. Deze processen creëren veerkracht en helpen jou om te durven leiden. Hoe moedig ben jij?

Je kunt het boek van Brené Brown bestellen via Managementboek.nl

0 reactie(s) op “Durf te leiden: kenmerken van moedig leiderschap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.