Focus op onboarding is één van de grootste trends van dit moment

09/07/2019 Leestijd: 2 minuten

Volgens ConsultancyNederland.nl is de focus op onboarding van nieuwe medewerkers één van de grootste trends van dit moment. De manier waarop de onboarding van medewerkers in de eerste paar maanden plaatsvindt, is essentieel voor de tevredenheid en het succes van medewerkers, zo blijkt uit onderzoek. Marianne Naberman schreef eerder al een blog over de 5C’s van effectieve onboarding, die houvast bieden bij het opzetten van een succesvol onboarding programma.

De definitie van onboarding

Het is van belang om nieuwe medewerkers zo snel en goed mogelijk te laten “landen” binnen je organisatie. Onboarding draagt bij aan de verbinding tussen werknemer en organisatie en het daarbij behorende presteren. Een definitie die aan onboarding gegeven kan worden is: iedere ervaring van een nieuwe medewerker bij een organisatie die bijdraagt aan succes en die zorgt voor betrokkenheid bij de visie, strategie, doelstellingen en cultuur van de organisatie.

Samenwerking tussen nieuwkomer, lijnmanagement en HRM

Onboarding is het samenspel van de introductieactiviteiten en het leerproces dat een medewerker doormaakt, om zijn rol binnen een organisatie effectief in te vullen. Het zijn zowel geplande als ongeplande ervaringen. Onboarding gaat uit van een samenwerking tussen nieuwkomer, lijnmanagement en recruitment/HRM om ervoor te zorgen dat er een doordacht programma wordt opgezet (Verhoeven, 2015).

Aangezien de huidige arbeidsmarkt schreeuwt om nieuwe medewerkers is het van belang dat je als werkgever ook nadenkt over het in dienst houden van je medewerkers. Zeker omdat het overgrote deel van nieuwe medewerkers in het eerste halfjaar al besluit om te blijven of te vertrekken. Daarnaast vertrekt ruim één derde van de nieuw aangenomen medewerkers binnen twee jaar.

Winst behalen m.b.t. onboarding?

Dit alles maakt dat onboarding van groot belang is voor organisaties. Er valt hier bij veel organisaties nog veel winst te behalen op meerdere fronten. Wil je meer weten over onboarding en de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan contact op met een van de consultants van Expand! Wij kunnen je verder helpen.

0 reactie(s) op “Focus op onboarding is één van de grootste trends van dit moment”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.