Groeten uit Houston

04/02/2014 Leestijd: 2 minuten

Beste lezer,

Laat ik me eerst bij u introduceren. Mijn naam is Frank Simons en ik heb de afgelopen twintig jaar verschillende functies vervuld binnen het werkveld van Human Resources. Al meer dan zeven jaar ben ik werkzaam binnen de Olie & Gas industrie bij de Franse wereldwijde onderneming Techni. Vorige werkgevers waren oa Fugro, Rational Software/ IBM en Burger King.

Na een aantal jaren de functie HRM manager Technip Benelux te hebben vervuld, zijn we als gezin het buitenlandse avontuur aangegaan. Dit heeft ertoe geleid dat de afgelopen jaren Parijs en Aberdeen mijn standplaats zijn geweest. Twee uitersten, Frankrijk en Schotland. Totaal verschillende landen en steden met ieder zijn eigen karakter, cultuur en charme. Denk alleen maar aan het klimaat, cultuur, bevolking en niveau van het eten, ganzenlever tegenover vleespastei.

Sinds 1 januari jongstleden ben ik benoemd tot VP Human Resources Technip North America met als standplaats Houston. De komende periode zal ik middels dit blok mijn internationale, beter gezegd Amerikaanse ervaringen, met u delen.

Alhoewel nog maar recent woonachtig en werkzaam in Houston kan ik berichten dat er grote verschillen spelen tussen de Nederlandse en Amerikaanse regelgeving ten aanzien van arbeidsrecht, ontslagrecht, sociale verzekeringen – deze zijn zeer beperkt, arbeidsvoorwaarden, arbeidstijden, sollicitatieprocedures ed. en veiligheid. Om met het laatste beginnen: de afgelopen dagen is Houston geconfronteerd met een zeer ongebruikelijke ‘koudegolf’. Dit heeft ertoe geleid heeft dat de temperatuur ’s nacht net onder het vriespunt is gedaald. De stad, infrastructuur, huizen en kantoren zijn hier duidelijk niet op voorbereid. Het gevolg is dat met het oog op eventuele gladheid vele scholen en bedrijven besloten hebben bij voorbaat hun kantoor voor een dag te sluiten.

Een ander interessant onderwerp zijn de werktijden. Over het algemeen begint men hier vroeg. Vroeg voor mij is rond de klok van 7 uur en ik kan u vertellen dat rond dit tijdstip vele collega’s dan al aanwezig zijn en rond de klok van 17.00/18.00 uur pas richting huis vertrekken. Een werkdag duurt hier gemiddeld negen uur. Voordeel hiervan is dat om de week de vrijdag een vrije dag is. Dat betekent dat iedereen dan van een lang weekend kan genieten. Dit is binnen Houston heel gebruikelijk. Ik kan u zeggen een aangename positieve verrassing…

0 reactie(s) op “Groeten uit Houston”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.