Vrijetijdsziekte: ziek zijn op je (eerste) vrije dag

14/07/2021 Leestijd: 3 minuten

Het is bijna zover, straks is het zomervakantie. Je out-of-office mag dan weer aan. Je zwemkleding, zonnebril en leesboek, allemaal in de koffer en gaan! Al denkend aan de zon en het mooie strand begint je lichaam zich langzamerhand te ontspannen. Na een jaartje geknald te hebben, is dit hét moment om even de pauzeknop in te drukken.

Dat laatste blijkt echter niet zo makkelijk te gaan als je dacht. In de aanloop naar je vakantie voel je je al niet zo lekker en de eerste paar dagen kan het zijn dat je wat vermoeidheid of griepachtige klachten voelt. Steeds vaker hoor ik mensen om me heen die zich tijdens de eerste dagen van hun vakantie niet zo lekker voelen.

Ad Vingerhoets (Hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Tilburg) heeft hier in 2003 een artikel over geschreven. Hij noemt dit fenomeen “de vrijetijdsziekte” en geeft aan dat er meerdere onderzoeken zijn die onderbouwing geven voor het ziek worden tijdens de vrije dagen. Eén van de voorbeelden die hij geeft zijn de onderzoeken die zijn gedaan naar migraineaanvallen die voorkomen tijdens het weekend.

In dit artikel zal ik proberen om inzichten te verschaffen in de verklaringen voor dit fenomeen. Ten slotte zal ik wat tips meegeven over hoe je het kan voorkomen.

Verklaringen voor ziek worden tijdens je eerste vrije dagen

Vingerhoets (2003) beschrijft een aantal verklaringen. Hieronder worden de vijf meest opvallende genoemd.

  • Leefpatroon: slaap jij tijdens je vakantie veel korter of juist langer? Drink jij meer alcohol of koffie? Het kan verstandig zijn om de verschillen in levensstijlen tussen je werkdagen en vrije dagen te beperken.
  • Plezier op vakantie: welke activiteiten staan er gepland tijdens jouw vakantie? Hebben deze activiteiten een vrijblijvende of een verplichtende aard? Activiteiten met een verplichtende aard kunnen stress veroorzaken.
  • Omgevingsprikkels: indien je een (zware) baan hebt, word je continu blootgesteld aan verschillende prikkels. Hierdoor ben je minder in staat om je lichaamssignalen bewust waar te nemen. Wanneer er een moment komt van rust en de omgevingsprikkels geminimaliseerd zijn, word je bewuster van je lichaamssignalen.
  • Aanpassingsproblemen: je lichaam blijft maar adrenaline produceren en de ‘motor’ kan als het ware niet worden uitgezet.
  • Uitstellen van ziekte: als mensen zijn wij blijkbaar in staat om ziekte uit te stellen. Vooral betrokken mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn geneigd om dit te doen.

Lees hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat je je goed blijft voelen.

1. Leef niet naar één (vrij) moment toe, maar probeer je rust te verspreiden

Wat we allemaal wel eens doen, is dat we (oneindig) verdergaan tot dat éne moment waarop we daadwerkelijk vrij hebben. Lijkt het je niet veel beter om in je dagelijks leven bewust(er) te zijn van jouw inspanning en deze regelmatig af te wisselen met ontspanning? Op deze manier voorkom je dat je echt niet meer kunt aan het einde van de rit.

2. Jouw vrije (vakantie)dagen zijn schaars!

Denk daarom goed na over op welke manier JIJ deze wil doorbrengen. Niets is zo vervelend als verplicht op een bestemming zijn of deelnemen aan een activiteit waar je eigenlijk geen zin in hebt. Liever zeven dagen zonnen dan iedere dag wandelen of hiken? Maak dit bespreekbaar! Probeer altijd bespreekbaar te maken wat jouw wensen en verwachtingen zijn van een vakantie en kijk of je dit kan afstemmen met die van je (vakantie)partner. Vakantie betekent immers ontspannen, en ontspanning heeft voor iedere persoon weer een andere betekenis.

3. Bereid je (mentaal) voor!

Bouw je werkzaamheden op tijd af. Probeer niet alles op de allerlaatste dag te doen voor je vakantie. Hetzelfde geldt voor de voorbereidingen die je gaat treffen, zoals het doen van vakantieinkopen. Plan een leuk moment in en neem hier echt even de tijd voor.

Kijk jij er ook al naar uit? Alvast een ontspannen vakantie toegewenst!

0 reactie(s) op “Vrijetijdsziekte: ziek zijn op je (eerste) vrije dag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.