Welke doelen stel jij voor het nieuwe jaar?

08/01/2021 Leestijd: 5 minuten

Daar zitten we dan weer, nieuwjaarsdag 2021. In mijn hoofd vormt zich een lijstje van dingen die ik wil doen dit jaar, goede voornemens die ik met mezelf maak. Totdat ik mezelf erop betrap dat het lijstje langer en langer wordt en ik mij realiseer dat dit een patroon geworden is. Mezelf doelen stellen en de lat zo hoog leggen, dat doelen niet behaald kunnen worden. Of wat ik ook doe, te veel doelen stellen, waardoor ik de focus verlies en het gedoemd is te mislukken. En dan? Teleurstelling, teleurstelling en nog eens teleurstelling. De oplossing? Nieuwe, opnieuw te hoge of te veel doelen stellen om jezelf alsnog te bewijzen. Is dit voor jou herkenbaar? Waarom doen we dit? Waarom zijn we zo prestatiegericht?

De zin van doelen

Ten eerste, doelen geven duidelijkheid. Wat wil je bereiken? Het stellen van een doel geeft een duidelijk beeld van wat jij belangrijk vindt in het leven en wat jou bezighoudt. Een doel is een gewenste situatie, iets dat je wil bereiken. Daarnaast geeft het stellen van een doel richting aan jouw leven. Wanneer je wakker wordt, op je werk aankomt en bij alle andere dingen die je doet, weet je dan namelijk waarvoor en waarom je het doet. Het behalen van het gestelde doel geeft voldoening. Het is vaak betekenisvol voor jezelf als jij bereikt wat je voor ogen had.

Zoveel doelen, zoveel moeten

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik raakte dus afgelopen nieuwjaarsdag de focus kwijt. Daar zat ik, aan de keukentafel, met mijn lijstje. Hierop stonden alle dingen die ik moest doen, alle dingen die ik wilde doen en de inspiratie bleef maar komen en komen. Van kleine doelen als het huis vaker opruimen en van de Duo Penotti van manlief afblijven tot een plan opstellen om zelfstandig ondernemer te worden. Niet voor elk doel is de motivatie even groot zul je begrijpen…

Nu hoor ik je denken. Waarom zou je doelen stellen? We moeten al zo veel. Het is zeker niet zo dat het moet, het is een kwestie van willen. Dat is de belangrijkste motivator om een doel ook daadwerkelijk te bereiken. Maar als je een beetje ambitie hebt, kun je het jezelf behoorlijk lastig maken. Wat kun je dus het beste doen? Om gemotiveerd te blijven moeten de doelen haalbaar, maar ook zeker niet te makkelijk zijn. Daarnaast zijn er drie componenten belangrijk: aandacht, focus en tijd.

1. Aandacht

Een doel behalen vereist je aandacht voor dit doel. Ga bij jezelf na of je deze aandacht aan het doel wil besteden. Vind je het belangrijk genoeg? Ik nam mezelf bijvoorbeeld voor om meer vakliteratuur te lezen. Prima doel. Maar als je onder het lezen op de bank steeds met een schuin oog naar The Crown aan het kijken bent, gaat het niet lukken.

2. Focus

Je kunt niet aan een doel werken als je in je hoofd bezig alweer bent met het volgende. Focus je dus op 1 of 2 doelen en stel niet een te lang lijstje samen. Werk het ene doel eerst af voor je een volgende opstelt. Je kunt jezelf nou eenmaal niet in vijven splitsen helaas.

3. Tijd

De meest gehoorde reden van een doel niet gehaald hebben: ‘ik had geen tijd’. Los van tijd die je ervoor zal moeten maken is timing ook een ding. Is dit het juiste moment? Wees daarin kritisch. Heb je naast jouw drukke leven tijd voor dit doel? Ik denk dat er altijd tijd is, als je tijd maar maakt. Iedereen heeft tijd, als het maar genoeg prioriteit heeft. Plan er desnoods structureel tijd voor in jouw agenda als je denkt dat timemanagement een rol speelt.

Hoe kom je tot de doelen die je echt wil bereiken?

Dat is eigenlijk niet zo heel erg moeilijk, het zit namelijk al in je hoofd. Je bent er bewust of onbewust mee bezig. Je hart gaat er sneller van kloppen, men spreekt vaak over een passie voor iets en bergen energie stromen hieruit. Gaat mijn hart sneller kloppen van een extra stofzuigrondje door het huis? Nee. Krijg ik hier energie van? Nee, juist het tegenovergestelde. Dit doel laat ik dan ook als eerste vallen. Nou is dit natuurlijk een simpel voorbeeldje van iets kleins. Maar op deze manier kun je prioriteiten stellen. Geef de doelen die je hebt een cijfer van 1 tot 10 waarbij een 10 betekent dat je een doel heel graag wil bereiken en een 1 dat het je eigenlijk totaal niet boeit. Het gaat erom dat het doel belangrijk is voor jou. Laat je niet leiden door wat er wellicht van je verwacht wordt. Dat kan op het gebied van werk of door jouw privé omgeving.

Soms loopt het anders

Als we afgelopen jaar wel iets hebben geleerd, dan is het wel dat veel plannen maken niet altijd zin heeft. Je kunt jezelf nog zoveel doelen stellen maar soms loopt het even anders dan gewenst. Daar kun je niet altijd iets aan doen. En dit is zeker frustrerend. Maar het is zo zonde van de energie die eraan verloren gaat als je blijft hangen in de mislukte plannen of doelen wanneer het net even anders loopt. Des te meer reden om de doelen die jij in je hoofd had nog eens goed te overwegen. Het belangrijkste is dat de doelen jou een gelukkiger mens maken. Succes!

Afbeeldingsbron: https://www.werkweerleuk.nl/doelen-realiseren/

0 reactie(s) op “Welke doelen stel jij voor het nieuwe jaar?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.